NieuwsIn de media


Uitgezonden door AT5

Ze waren er allemaal kind aan huis: Johnny Jordaan, Willy Alberti en Henk van Mokum. Allemaal gezongen ze regelmatig in Café Rooie Nelis. Het was dus groot feest, toen dit beroemde Café onlangs zijn 75e jarige bestaan vierde.

In 1937 opende het café aan de Laurierstraat in de Jordaan zijn deuren. En de markante eigenaren Blonde Sien en Zwarte Gerritt, beiden ruim de tachtig jaar gepasseerd, weten voorlopig van geen ophouden. Blonde Sien zit achter de bar en kijkt om zich heen. Overal hangen foto’s van vroeger.

Ze kan zich het begin nog goed herinneren. “Toen we op 16 oktober 1937 open gingen was ik net tien jaar oud. Ik werd door mijn vader Rooie Nelis op een kistje gezet en mocht het eerste biertje tappen. Die bierpomp, die staat er nog steeds en ik ben er ook nog steeds.” Dankzij haar moeder is het café er gekomen. “Mijn vader werkte in de kolenhaven en we konden niet altijd rondkomen. Daarom zette mijn moeder het café op, met 1200 gulden spaargeld en 750 gulden aan geleend geld van de Amstel Brouwerij.” Volgens Sien was het een slechte tijd om een kroeg te beginnen. “Het was crisistijd. Net als nu. We moesten de eindjes aan elkaar knopen en hadden thuis zelfs kostgangers.”

Tot haar twaalfde zat ze op school. “Ik had altijd rolschaatsen aan, waarmee ik snel naar huis kon om mee te helpen. Van de meester mocht ik mijn rolschaatsen aanhouden, want ik was thuis vaak nodig.” In de Tweede Wereldoorlog was Rooie Nelis een houvast in bange tijden. “In de Hongerwinter werd er hier in de zaak van alles verhandeld. We hebben zelfs ooit een varken geslacht en uitgebeend. De hele buurt had dan te eten en daar ging het om.”

Na de oorlog kwamen er betere tijden. “We hebben hard gewerkt en een grote klantenkring opgebouwd. Een van de meest bijzondere gasten was koningin Beatrix. Een geweldige vrouw. Ze is hier vier keer geweest,” vertelt Sien trots. Het laatste bezoek van de koningin, in 1998, vond plaats op een natte dag. “Ze kwam binnen met een hoofddoekje op tegen de regen. Ik zei: Als ik van te voren geweten had dat u zou komen, had ik de mooiste kopjes uit de kast gehaald. Maar de koningin zei: In een gewoon bakkie lust ik de koffie ook hoor.”

Door de jaren heen liepen bekende Nederlanders de deur plat. Zo is zanger Danny de Munk al vanaf zijn kindertijd een veel geziene gast. Ook Johnny Jordaan en André Hazes waren in Rooie Nelis te vinden. “We kennen veel bekende mensen al van jongs af aan. Neem Jan Peter Balkenende. In zijn studietijd kwam hij hier elke week met zijn studentenvereniging. Hij ging dan alleen aan de bar zitten, terwijl de anderen hem vanaf de andere kant aan het plagen waren. Ik zei eens: Houden jullie nou je kolerekop tegen hem dicht! Sindsdien waren Jan Peter en ik vrienden.” Later is Balkenende als premier naar Rooie Nelis gekomen. Zijn foto hangt aan de wand. “We zijn trots op die jongen, maar in dit café praten we nooit over politiek hoor. Daar komt alleen maar mot van.”
Op 14 t/m 16 oktober vierde Blonde Sien en haar man Zwarte Gerrit het grote jubileumsfeest. Sien kijkt zonnig tegen de toekomst aan. “Ik weet niet of ik honderd jaar zal worden, maar ik ga gewoon door met werken. Dat zal ik doen zoals ik altijd heb gedaan.”

Blonde Sien en haar man Gerrit Blommers - alias Zwarte Gerrit - genieten volop van het leven. Al meer dan dertig jaar gaan ze op vakantie in het Spaanse Torremolinos, waar ze een vast vakantieadres hebben. Sien: “Het is daar fantastisch. We genieten er altijd van de zon en het warme weer. Maar als de terugreis nadert, dan pak ik mijn koffers al, want ik mis het café en de Jordaan toch altijd. Op dat moment weet ik het zeker: wij zijn de ziel van de Jordaan.”Get Microsoft Silverlight
Uitgezonden op 4 april 2013 "Man Bijt Hond" - Reisgids Lonely Planet heeft Amsterdam dit jaar uitgeroepen tot 's werelds tweede beste stad om te gaan bezoeken. En Cafe Rooie Nelis komt hier in voor!!!